Grini Næringspark
Grini næringspark er et næringsområde, men også navnet på en blindvei som går nordøstover fra Fredheimlia langs Østernbekken mot Griniveien. Veien går stort sett i traseen Griniveien gikk før den ble lagt i sin nåværende trasé nord for Østernbekken. Veien Grini Næringspark ble anlagt i 1970, og het først Østerndalen etter gården Østern.
Næringsparken ble etablert på 1970-tallet med et variert utvalg bedrifter.
Tomtene i næringsparken er skilt ut fra gårdene Nordby og Østerås.
Næringsparken har (2022) 15 bygninger med til sammen ca. 65 000 kvadratmeter utleibart areal.
Bedriftene i parken sysselsetter rett i underkant av 1000 ansatte.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, tidligere Statens strålevern, ligger i Grini næringspark 13. Leos Lekeland er et populært sted for småbarnsfamilier. En oversikt over alle bedriftene i parken finnes på hjemmesiden Grini næringspark.
Mer om Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, tidligere Statens strålevern,
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) er et direktorat for Helse- og omsorgsdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet. Det har oppdrag på vegne av og understøtter også andre departementer ved behov.
DSA er fag- og forvaltningsmyndighet på området strålevern, atomsikkerhet og ikkespredning, radioaktiv forurensning og radioaktivt avfall.
DSA er øverste atomsikkerhetsmyndighet i Norge, og er innstillende fagmyndighet til konsesjon for nukleære anlegg (Helse- og omsorgsdepartementet) og ved anløp av allierte reaktordrevne fartøy (Forsvarsdepartementet).
Statens strålevern ble opprettet i 1993 etter sammenslutningen av Statens atomtilsyn og Statens institutt for strålehygiene.
1. januar 2019 endret Statens strålevern navn til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).
DSA hadde rundt 120 ansatte i 2021. Hovedkontoret ligger i Grini næringspark. I tillegg har Strålevernet en miljøenhet i Tromsø og en beredskapsenhet i Sør-Varanger.
Mer om Centraltrykkeriet
Centraltrykkeriet var et av landets eldste og største trykkerier, senere eiendomsselskap.
Virksomheten ble etablert 18. november 1879 i Kristiania av Hans Jacob Jensen. Han drev H. J. Jensens Bogtrykkeri fra 1855 til 1864. Han bygde deretter opp et nytt trykkeri, som ble reorganisert i 1879 under navnet Centraltrykkeriet, med papirselskapet Carl E. Petersen & Søn som eier. Selskapet ble slått sammen med Alb. Cammermeyers Forlag i 1898. Forlagsvirksomheten ble solgt til Gyldendal, og etablert som det danske forlagets norske avdeling i 1906.
Blant Centraltrykkeriets oppdrag var trykking av frimerker og verdipapirer, tidsskrifter, Stortingstidende, Norges Kommunikationer (Rutebok for Norge), Tidsskrift for Den norske lægeforening, i tillegg til romaner og prosa.
I 1973 flyttet selskapet til Østerndalen, senere Grini næringspark. Bygget på Østerås ble oppført med tanke på produksjon av blysats, samtidig som offsetteknologien var på full fart inn i bransjen. Virksomheten ble omgjort til offsettrykkeri i slutten av 1970-årene. Skolebøker utgjorde halvparten av produksjonen i 1980-årene. Det ble også produsert praktbøker, og et trebindsverk om Asker og Bærums historie (Universitetsforlaget, 1982–1984). Tidsskrift for Den norske lægeforening stod for en fjerdedel av produksjonen, og mange ansatte mistet jobben da selskapet tapte kontrakten i 1988.
Morten Tunge overtok som adm. direktør i 1989. Sammen med Anne Helmer kjøpte han aksjemajoriteten i selskapet av Fokus Bank i 1990. Skolebokproduksjonen ble dramatisk redusert i perioden 1991–1992, og Centraltrykkeriet besluttet å avvikle den grafiske virksomheten. I 1994 ble også forlagsvirksomheten solgt. Etter dette har Centraltrykkeriet drevet utleie av egen eiendom og drift av andres eiendommer. En stor leietaker frem til 2004 drev med innegolf, og ble etterfulgt av Leos Lekeland/Hoppeloppeland. Centraltrykkeriets eiendom ble solgt til Norsk Gårdselskap AS i 2007.